logo

Endelig nåede jeg til del tre af min lille Akeeba Backup guide. I denne del af guiden vil jeg vise lidt om, hvordan man kan bruge Akeeba Backup til at gendanne en hjemmeside. Dette kan være en utrolig brugbar ting at kunne, f.eks. kunne man komme til at pille lidt for meget i den forkerte kode, hjemmesiden kunne bliver hacket eller måske vil man bare flytte siden fra et webhotel til et andet. Her er Akeeba Backup guld værd.

For at gendanne en backup man har taget med Akeeba Backup, skal man bruge en lille php fil der hedder "kickstart.php". Denne fil kan hentes på Akeeba Backup's hjemmeside under punktet Akeeba Kickstart. Filen bliver hentet ned som en zippet fil og inde i denne zippede fil gemmer sig det vi leder efter, nemlig "kickstart.php" samt filen "da-DK.kickstart.ini", den sidstnævnte bruges til at oversætte gendannelse til dansk, vil man hellere køre gendannelsen på engelsk, så kan man nøjes med kickstart.php.

Her kan du hente Kickstart zip filen på Akeeba Backup's hjemmeside

 udpak-akeeba-kickstartFor at få udpakket zip filen, skal man højre klikke og vælge "Udpak alle". Dette vil lave en ny mappe der hedder det samme som zip filen, bortset fra at den ikke længere er zippet, inde i denne mappe kan man nu finde "kickstart.php" og "da-DK.kickstart.ini". Disse to filer samt backupfilen skal overføres til webhotellet.

Har du ikke en backup fil, så kan du følge min guide til hvordan man laver en backup igennem Akeeba Backup

Når man skal til at overføre sine filer, er det vigitg at de havner det rigtige sted. Nogle webhoteller har nemlig en bestemt opsætning der gør at filer der skal ses på internettet, skal ligge i en bestemt mappe. Nogle af de mest almindelige mapper er:

 • public_html
 • httpdocs
 • www - www mappen kan indeholde en eller flere undermapper, i så fald vil disse mapper være navngivet efter dine domæner og subdomæner og så vælger man bare det domæne filerne skal ligges ud på
 • web
 • "ditdomænenavn" - altså f.eks. en mappe ved navn michaelmeisner.dk

Der vil typisk kun være én af disse mapper, hvis der overhovedet er en. Hvis du ikke kan se nogen af disse mapper, så skal du ikke begynde at oprette mapper. Det vil bare betyde at dit webhotel ikke er opsat sådan at du skal ligge filerne i en bestemt mappe, du ligger dem derfor bare i roden.

Når du har fundet mappen eller roden, så overfører du filerne "kickstart.php", "da-dk.kickstart.ini" og din backupfil, til dit webhotel via f.eks. Filezilla.

Har du ikke helt styr på hvordan Filezilla virker, så se min guide omkring brugen af Filezilla igennem

Husk at du altid kan kontakt dit webhotel og spørge hvor filerne skal ligge hvis du er i tvivl

akeeba-kickstart-start-udpakningNår filerne er lagt over på dit webhotel, så er du klar til at sætte gendannelsen af hjemmesiden igang. Inden du går igang skal du dog sikre dig at du har de informationer du skal bruge, det vil sige informationerne til dit webhotels database.

Typisk vil disse stå i det kodebrev du har fået tilsendt på din email fra webhotellet af. Dette er simpelthen bare en email hvor der står forskellige koder og servernavne der har noget med dit webhotel at gøre. Det er også her du finder FTP informationerne.

Hvis man bruger f.eks. gigahost som webhotel, skal man først ind og oprette en database. Det er lige svært for mig at guide jer igennem denne oprettelse, da måden man gør det på, skifter fra webhotel til webhotel. Så hvis du er i tvivl, så tag kontakt til dit webhotel, så kan de guide dig igennem processen.

Så snart database oplysningerne er på plads, så kan vi gå videre til den næste del, nemlig selve gendannelsen. For at få sat gendannelsen i gang går du simpelthen bare ind på din hjemmeside og bagved punktum dk eller com, skriver du "/kickstart.php", f.eks. "dinhjemmeside.dk/kickstart.php".

Dette vil starte kickstart.php filen og lade dig gå igang med gendannelsen. Dette vil bringe dig til et skærmbillede lignende billedet her, på denne skærm er der en masse forvirrende indstillinger, dem kan du i de fleste tilfælde ignorere. Det kommer an på hvordan og hvorledes webhotellet er sat op og i nogle sjældne tilfælde vil gendannelsen slet ikke virke, så hvis der er problemer, så tag igen fat i dit webhotel.

De fleste webhoteller der er opsat korrekt til Joomla, vil ikke have nogen problemer med at køre kickstart og man behøver derfor ikke ændre på indstillingerne, men bare trykke "Start".

Så snart man har trykket start begynder Kickstart at udpakke din backup til alle de mapper og filer du havde på din hjemmeside da du tog backuppen. Det skifter lidt hvor hurtig den er til at udpakke filerne, men give den bare lidt tid, drik eventuelt en kop kaffe og så skulle det gerne være i orden når du kommer tilbage.

Når udpakningen er kørt igennem vil der være en stor grøn knap med teksten "Kør installer". Denne trykker man på for at komme videre med installationen. Lig mærke til at installeren åbnes i et nyt vindue/faneblad. 

Det er lidt vigtigt at man ikke lukker det første vindue/faneblad, da vi skal bruge dette senere.

udpakning-igang   akeeba-kickstart-kor-installer

Efter man har trykket "Kør installer" bliver man smidt videre ANGIE eller "Akeeba Next Generation Installer Engine" hvilket er selve gendannelsen af siden. Her laver ANGIE et check på hvorvidt de forskelige indstillinger på serveren er som de skal være. Her skulle alle knapperne jo gerne være grønne som i kan se på billedet herunder.

Hvis nogle af knapperne ovre i venstre side er røde kan du IKKE køre Joomla! på denne server, så må du have fat i webhotellet og se om de kan hjælpe. Hvis knapperne i højre side er røde, så kan du godt installere Joomla!, men du kan støde ind i nogle problemer i din Joomla! installation senere hen, her ville jeg igen tage fat i webhotellet og høre om de kan hjælpe.

Hvis alle knapperne er grønne, så kan man bare trykke næste for at gå videre i gendannelsen.

akeeba-kickstart-angie-start

Den næste skærm man kommer til, er den der tit skræmmer folk væk, men det er slet ikke så slemt igen. Grunden til at mange bliver skræmt væk, er at der er en masse "farlige" udtryk som man ikke kender, men man skal ikke gøre det mere svært end det er. I bund og grund er det bare copy paste og ikke mere.

Der er fire felter der skal udfyldes:

 1. akeeba-kickstart-database-opsatningDatabase server udbydernavn - Det er hosten, serveren eller værten som databasen ligger hos
 2. Brugernavn - Brugernavnet på den bruger der har adgang til databasen
 3. Adgangskode - Førnævnte bruger's adgangskode
 4. Database navn - Navnet på den database man har fået stillet til rådighed 

Alle disse ting kan findes i ens kodebrev eller i kontrolpanelet for ens webhotel, kan man ikke finde oplysningerne, så kan supporten hos webhotellet helt sikkert hjælpe dig på rette vej. Det er faktisk det eneste man skal gøre, så man behøver (næsten) ikke tænke selv, bare copy/paste ind i de rigtige felter. 

Til højre i skærmbilledet er der nogle avancerede funktioner, jeg vil kun lige nævne den ene, nemlig den aller første. Her kan man vælge om backuppen skal overskrive eksisterende data eller tage en backup. Det kommer an på situationen vil jeg sige, men at vælge backup ødelægger ikke noget, så er man i tvivl vil jeg anbefale at bare trykke på backup i stedet for slet (slet er standard indstillingen).

Når informationerne er skrevet ind, trykker man på næste og en lille popup vil vise en lille process bar, hvor man kan se hvor langt databasen gendannelsen er. Så snart den er færdig, vises en grøn knap med teksten "Næste trin" der tager en videre til den næste del af gendannelsen.

 akeeba-kickstart-backup-gendannes    akeeba-kickstart-backup-gennemfort

Den sidste del af gendannelsen er også ganske lige til, her får man godt nok også en masse felter smidt i hovedet, men man behøver igen kun tænke på de første fire, nemlig:

 1.  Side navn - Din hjemmeside's navn, ikke domænenavnet
 2. Sidemail adresse - Hvis hjemmesiden sender en mail afsted, hvilken mail skal så stå som afsender
 3. Sidemail afsender navn - Hvilket navn skal stå som afsender til emailen.
 4. Live side URL - hele adressen til dit domæne, f.eks. http://www.michaelmeisner.dk

akeeba-kickstart-side-indstillingerFelt nummer to giver nogle gange nogen spørgsmål, men jeg ville f.eks. udfylder felt 1 med noreply@michaelmeisner.dk, mail@michaelmeisner.dk eller michael@michaelmeisner.dk, altså den mail som folk vil se som afsender på mailen. Mailen der skrives ind behøver IKKE eksistere for at kunne skrives ind, men hvis i vil kunne modtage svar på den, er det selvfølgelig vigtig at mail adressen også bliver oprette som en rigtig mail.

Når alle fire felter er udfyldt, trykker  man igen næste helt oppe til højre.

Så snart man trykker næste kommer man videre til en skærm der fortælle at man nu har genskabt sin hjemmeside og at man skal slette installations mappen før man kan bruge hjemmeside. Dette er en sikkerheds funktion og det SKAL gøres, ellers kommer man simpelthen ikke videre. Dette vindue kan vi dog lukke ned da vi har brugt kickstart til at tage vores backup, så vi lukker fanebladet/vinduet og vender tilbage til det oprindelig faneblad/vindue.

akeeba-kickstart-afslutning

akeeba-kickstart-ryd-opTilbage i det oprindelige faneblad er der nu en "Ryd op" knap, denne trykker vi på og dette gør at kickstart rydter op for os, den fjerner installations filerne og alt det andet rod der ikke skal være på siden. Når den lige har gjort dette får vi nu to muligheder, vi kan gå ud og kigge på forsiden af vores hjemmeside eller gå direkte til administrationen. Her er det naturligvis frit for at vælge som man har lyst, men jeg synes da lige man skal checke om forsiden ser ud som den skal. 

akeeba-kickstart-forside-administration

Hvis forsiden ser ud som den skal (det skulle meget gerne være tilfældet), så har vi nu genskabt vores hjemmeside ud fra backuppen! Go fornøjelse