logo

Dansk guide til Akeeba Backup - Let og forståelig Joomla backup

akeebabackupI en tidligere guide viste jeg, hvordand man installerede Akeeba Backup på sin Joomla side. I denne guide, vil jeg gå videre til næste skridt og gennemgå, hvordan man tager en backup og henter backup filen ned på sin PC.

akeebabackup-finished-benchmarkingSå snart man har installeret Akeeba Backup og kørt igennem konfigurationen, så bliver man mødt af denne skærm, hvor man med det samme kan sætte en backup igang eller gå til den mere avancerede konfiguration, man kan dog også aller øverst til højre klikke tilbage til kontrolpanelet, hvor man også kan sætte en backup igang. Til høre har jeg taget et billede skærmen der bliver vist når man er færdig med konfigurationen, neden for vises kontrolpanelet, hvor  man kan trykke "Backup Now" for at sætte backup'en igang.

akeeba-backup-basic-operations

På billedet oven for kan man se kontrol panelet. Igennem kontrolpanelet har man også mulighed for at starte en backup, dette gøres ved at trykke på knappen "Backup Now". Ved at trykke på knappen "Manage Backups", kan man få vist en liste over de backups man har taget tidligere og det er også her man kan få lov til at downloade disse. Man har også mulighed for at gå ind og ændre i konfigurationen for Akeeba backup, dette er dog normalt ikke anbefalet med mindre man ved hvad man laver. På nogle webhoteller kan det dog være nødvendigt at tilrette lidt, da backup'en ellers ikke vil fuldføres. Dette gælder f.eks. one.com kunder.

Hvis du er kunde hos one.com, kan du trykke her og læse de nødvendige tilretninger, nederste på Akeeba Backup's forklaring!

akeeba-backup-start-a-new-backupNår man trykke på "Backup Now" går man naturligvis igang med at starte backup'en. Dette vil sende en videre til en skærm hvor man kan skriver en kort og en lidt længere beskrivelse til backup filen. Den øverste, korte beskrivelse, vil senere bliver vist i listen og ens backup filer, i "Manage Backups" visningen. Den anden beskrivelse, der bare hedder "Backup Comment" vil blive ud over at bliver vist i "Manage Backups", også bliver lagt ind i en lille readme tekst fil når man pakker backup filen ud. Denne readme fil vil kunne findes i "installation/readme". Denne information er dog mest til de mere avancerede brugere og de fleste ville kunne glemme alt om readme filen.

 Når man har udfyldt felterne, trykker man igen på "Backup Now" og så går backup'en igang. Selve backup processen er ikke så vildt spændende. Men jeg har neden for vist to forskellige billeder, et ved start og et lige før backup'en er færdig. Der er fem steps involveret i backup'en:

  1. Backup processen sættes igang
  2. Akeeba backup ligger en installations pakke ind i backup filen, så du senere kan bruge backup'en til at genskabe/genetablere din hjemmeside
  3. Her tager Akeeba Backup en backup af databasen som din hjemmeside bruger, det vil sige at når du bruger Akeeba har du alt hvad du skal bruge i én fil
  4. Andet sidste trin er der hvor hjemmesidens filer pakkes ned i backup filen. Dvs. alle billeder, mapper og andre filer
  5. Her pakker Akeeba det hele sammen i en fin fil til dig og binder en pæn sløfe rundt om pakken, værsgo :)

akeeba-backup-progressakeeba-backup-progress-almost-completed

akeeba-backup-backup-completed

Når backup'en er færdig, sender den dig videre til en skærm hvor du kan få lov til at gå videre til oversigten over alle de backup filer du har taget. For at komme videre til denne oversigt skal man trykke "Manage Backups" på den store knap i midten af skærmen. Man kan dog, som jeg også viste på et tidligere billede, altid klikke på "Manage Backups" fra den lille top menu eller fra kontrolpanelet.

Hvis man trykker på "Manage Backups" bliver man sendt videre til en skærm hvor man bliver vist en oversigt over backups man har taget. Her får man lidt forskellige informationer omkring filerne. Blandt andet får man vist den korte beskrivelse fra før, hvornår backup'en blev taget og hvor lang tid det tog at lave backup'en.

akeeba-backup-manage-and-download

Derud over kan man se hvor meget filen fylder og helt ude til højre kan man også se backup filens navn. Navnet vil som standard være site-ditdomæne.dk-dato for backup'en-tidspunktet backup'en blev taget.jpa. JPA formatet er et levn fra "gammel" tid, hvor Akeeba Backup hed Joomla Pack og filerne blev derfor kaldt JPA - Joomla Pack Archieve.

For at downloade filen skal man trykke på det lille icon under navnet på backup filen. Vær opmærksom på at hvis det er en meget stor backup fil, kan det være at den er del op i flere bidder, hvilket betyder at man skal hente alle bidderne for at backup filen vil virke (i tilfælde at en eventuel genetablering). De fleste af jer vil dog ikke opleve dette og kan altså bare trykke på "Part 00" for at hente filen.

akeeba-backup-download-popupDer sker dog noget uhyggeligt når man trykker på "Part 00" for at hente filen. Der kommer nemlig popup frem der fortæller, at hvis man hente filen igennem en browser kan den altså ende med at være korrupt (dvs. at filen ikke vil fungere) og det skal man naturligvis lige være opmærksom på. Jeg har selv hentet filerne på denne måde lige siden jeg begyndt at arbejde med Joomla, jeg har dog kun brugt Firefox eller Google Chrome, men jeg har endnu ikke oplevet en sådan fejl. Så jeg tror ikke i vil opleve problemer med dette, dog kan man altså også hente backup filen f.eks. via ftp. Hvis man hellere vil bruge ftp, så kan backup filerne findes på placeringen "administrator/components/com_akeeba/backup" og ellers trykker man bare OK og hente filen ned.

Så er der ikke andet at sige end; Tillykke! Du nu taget din første backup og hentet den ned på computeren!

Husk altid at hente backup filen ned på computeren, for oppe på hjemmesiden er de jo ikke til meget gavn hvis du bliver hacket og får det hele slettet!

Husk at teste din backup fra tid til anden, så du er sikker på at dine backup filer rent faktisk også virker!